Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje

Kuchnia średniowieczna była bardzo zróżnicowana. Dostęp do produktów spożywczych i zajmowana warstwa społeczna, decydowały o jakości spożywanych posiłków. Inaczej posilali się ludzie zamożni, którzy w przeciwieństwie do ludzi biednych, mogli sobie zaoferować sobie dużo bardziej wyszukane potrawy.

Podstawą wyżywienia ludzi feudalnych były produkty wykonane ze zbóż, największą popularnością cieszyły się kasze i chleby. Warzywa, stanowiły ważny składnik uzupełniający dietę niższych warstw społecznych.

Na stołach warstw wyższych dominowało mięso, produkt droższy i mający bardziej prestiżowy status. Najczęściej jadano drób i wieprzowinę, a na dworach rycerskich królowała dziczyzna. Bez względu na zajmowany stan, zwłaszcza w okresie postów, jedzono dużo ryb, morskich i słodkowodnych.

Kuchnia z czasem stopniowo się rozwijała, stając się prawdziwą sztuką, co zaowocowało powstaniem pierwszych książek kucharskich.

W naszej drużynie sprawami gastronomi zajmują się głównie dziewczyny, oferując nam w czasie wyjazdów najlepsze średniowieczne jedzenie.

Do przygotowywania posiłków, posiadamy specjalny garnek, ruszt oraz patelnie, wierne kopie narzędzi używanych w przeszłości. Aby cokolwiek przyrządzić najpierw musimy rozpalić ognisko, na którym ustawiamy wyżej wspomniane narzędzia.

Do spożywania posiłków używamy rekonstrukcji glinianych i drewnianych naczyń. W trakcie naszych pokazów, istnieje możliwość przyjrzenia się jak taki proces kiedyś wyglądał, a chętni mogą także spróbować co poniektórych potraw.

Jest to niecodzienna okazja, która pozwala przy pomocy smaku, przenieść się w czasie.

background